Rust in je hoofd, balans in je leven

Vijf vragen over yoga


1. Ik ben heel stijf. Is yoga dan wel iets voor mij? 

Bij yoga gaat het erom dat je je lichaam in beweging brengt en lekker los en soepel maakt. Dat kan je op je eigen manier doen. Bij iedereen is er wel een bepaalde manier van bewegen mogelijk. Het gaat er ook niet om dat je de houdingen perfect uitvoert (zoals op de plaatjes), maar dat je het lichaam rustig stretcht. Dat zorgt voor het effect van de yoga. Het doel is ook niet om lenig te worden. Maar dat kan een bijeffect zijn. 

2. Hoe vaak moet ik yoga beoefenen wil het effect hebben in het dagelijks leven? 

Die keuze is aan jou, maar je hebt het meest baat bij elke dag wat oefeningen. Bijvoorbeeld iedere ochtend 5 zonnegroeten of een vaste set oefeningen (kijk voor inspiratie op de pagina met ‘yoga oefeningen’. Heel mooi is ook drie keer per week een yoga sessie. Dan ga je echt effect opmerken. 

Belangrijk is een rustpauze aan het eind van de oefeningen om het effect van de yoga in lichaam en geest door te laten werken.

3. Welke vorm van yoga wordt bij MettaMind beoefent en waarom? 

We doen een combinatie van yogastijlen zodat je het meeste uit de sessie haalt: kundalini yoga met soms wat dynamische oefeningen (een hele krachtige vorm van yoga!), en stretchingen uit de Hatha yoga en de Yin Yoga.

Een goede combinatie om het lichaam fit, vitaal en soepel te maken. Om blokkades in het lichaam op te heffen zodat de energie beter gaat stromen en voedingsstoffen en afvalstoffen beter door je lichaam worden vervoerd. Hiermee werk je aan een sterk immuumsysteem en voorkom je kwalen. Een sterk lichaam is een sterke geest. Ook breng je het lichaam en de geest tot een diepe ontspanning.

De yogasessies worden vaak gecombineert met mindfulness oefeningen als extra ondersteuning om de geest te trainen. 

4. Hoe bereid ik me voor op de yogalessen?

Draag lekker los zittende kleding aan en neem een flesje water mee als je dat prettig vindt. Het advies is om vanaf 2 uur van te voren niet of alleen een lichte maaltijd te eten zodat alle energie naar de oefeningen gaat en niet naar het verteringsproces. 

5. Waarom zoveel nadruk op de combinatie van yoga met mindfulness?  

Het doel van de yoga en mindfulness is niet zozeer een perfecte beoefening (hoe dat er dan ook uit mag zien), maar meer: 'Rust in je Hoofd en Balans in je Leven.' Het programma van MettaMind blijft een effectieve combinatie te zijn om dit te bereiken. Yoga voor een gezond en sterk lichaam, mindfulness voor een sterkte geest. Lichaam en geest werken samen, met yoga en mindfulness kun je ze beide trainen voor een optimale rust en balans in lichaam en geest.

 


Zin in een volle week yoga om tot rust te komen en je weer op te laden? Dan is onze yoga vakantie misschien wel iets voor jou.